Waar op letten bij het kiezen van een alarm centrale:
De centrale is het hart van een alarmsysteem. Dus de keuze van een centrale zal uiteindelijk bepalen welke componenten je kunt gebruiken en welke mogelijkheden je kan configureren. Ga hier niet licht over maar laat u goed adviseren. Op onze adviespagina hebben we proberen uit te leggen waarom wij bepaalde alarmsystemen hebben gekozen.
De keuze van een alarm is niet altijd eenvoudig, u doet zo'n aankoop niet dagelijks.
Laat u daarom bijstaan door een beveiligingsonderneming zoals Prodas. Prodas plaatst en evalueert dagelijks verschillende systemen en kan u dus best adviseren over mogelijkheden en beperkingen van de verschillende merken op de markt. Wij volgen de nieuwste trends en producten op de markt op en informeren u graag over de mogelijkheden.
Enkele voorbeelden van merken die beschikbaar zijn op de Belgische markt zijn:
Siemens SPC | Jablotron Oasis | Asfales |
GE NetworX | ABUS | Risco Prosys |
Scantronic Homelink |
Bosch | TEXECOM |
Honeywell GALAXY | VISONIC Powermax |
INOVONICS |
Inim electronics | Verisure | Enz...... |
We zullen zo goed mogelijk proberen om onze ervaringen met verschillende systemen hier te noteren in de hoop dat deze informatie bruikbaar is om een alarm te selecteren. Kom je er alsnog niet uit, laat het ons dan weten dan bespreken we samen uw project.
Voor ons hebben we de systemen op de markt ingedeeld in 2 groepen.
Groep 1: Evolutie in de wereld van de beveiliging gaat niet altijd even snel. Dit is ook niet slecht want voor uw beveiliging heb je graag een betrouwbaar en stabiel systeem. Maar toch is het soms wel handig om te kunnen gebruik maken van de nieuwste technologie, zoals internet access, SMS berichten, video integratie, integratie met domotica of toegangscontrole. Veel van de opgesomde systemen komen in deze groep terecht, ze zijn goed en hebben hun kwaliteiten bewezen. Ze doen ook een poging om mee te zijn met de nieuwste technologie maar het is niet altijd eenvoudig. Een uitbreidingsmodule van nieuwe technologie laten samenwerken met de oude technologie van de centrale is soms moeilijker dan een nieuwe centrale ontwerpen met de nieuwste technologie ingebouwd. Daar komt dan nog eens bij dat de kostprijs van deze uitbreidingsmodules vaak hoger zal liggen dan dezelfde technologie ingebouwd in een moderne centrale. Wij noemen deze centrales, "Technologie van 10 jaar terug"
Groep 2: Nieuwe technologie. Dit zijn alarmsystemen die ontwikkeld zijn met de nieuwste technologie. Vaak is een nieuw ontwikkeld systeem ook goedkoper doordat de nieuwe technologie er ineens in ontworpen is in plaats van uitbreidingsmodules te gebruiken die moeten communiceren met elkaar.
Onze voorkeur gaat vooral naar de systemen van de tweede groep. We testen de systemen uitgebreid op stabiliteit en betrouwbaarheid en indien we tevreden zijn met de kwaliteit zullen we deze alarmsystemen aanbieden aan onze klanten.
Laten we onze systemen eens overlopen met een uitleg waarom we deze systemen hebben gekozen:
Jablotron heeft een mooie oplossing samengesteld met hun Oasis centrales. De centrale is vooral ontworpen met draadloze sensoren in gedachte maar toch heeft deze ook nog de mogelijkheid om bedrade sensoren aan te sluiten. Een volwaardig hybride systeem dus.
De centrale is eenvoudig zelf te installeren zonder kennis van alle technische termen uit de beveiligingswereld. De mogelijke instellingen beperken zich tot een 30- tal settings maar doordat de alarmcentrale goed doordacht ontworpen is, zal deze in 95% van de gevallen voor particulieren voldoende mogelijkheden bieden.
Enkele sterke punten van Jablotron zijn:
Wij raden deze centrales van Jablotron aan als u op zoek bent voor een degelijk alarm voor een goede prijs. Door het draadloze zijn deze ook bij bestaande woningen waar geen bekabeling aanwezig is een goede oplossing.
De alarmsystemen van Siemens zijn het 'neusje van de zalm' als het aankomt op functionaliteiten en mogelijkheden.
Op de markt zijn er ook nog enkele systemen die verkocht worden aan zeer voordelige prijzen tussen €150 en €400. Deze systemen zijn mogelijk door de wet "op koppelverkoop". Ze worden steeds samen verkocht met een abonnement op de meldkamer, maar de maandelijkse prijs voor de meldkamer ligt hier gevoelig hoger dan normaal. Deze systemen worden dus verkocht als een soort "huurverkoop".
Let op: Ook deze systemen moeten voor de installateur winstgeven blijven. Hiervoor zijn verschillende verkoopstechnieken opgezet om het verlies van de eerst aankoop te recupereren.
Doordat wij de voorkeur geven aan een open prijzenstructuur, hebben wij deze oplossingen niet standaard in ons gamma zitten. Heb je echter nood aan een gespreide betaling, dan kunnen wij ook bij het afsluiten van een abonenment op de meldkamer een deel van de aankoopprijs overdragen naar de volgende jaren. Dit dan wel steeds in overleg en beperkt in de tijd. Bijvoorbeeld 20% van de aankoop eenmalig doorschuiven naar het volgende jaar.